Pixel
Stema României

Instituția Prefectului
Județul Prahova

Navigație mobilă
banda
Despre noi
Informații publice
Afaceri europene
Județul Prahova
Date de contact
Browser recomandat
Apasa !
Apasa !

Comunicate de presă - Ziua Dreptului Internațional Umanitar (publicat în 22.04.2014)

În data de 14 mai, orele 11.00-13.00, sub înaltul patronaj al Prefecturii Judetului Prahova, Asociatia Română de Drept Umanitar – Filiala Prahova (ARDUPH), organizează o serie o manifestări cu prilejul ZILEI DREPTULUI INTERNATIONAL UMANITAR.

Evenimentul va avea loc la Palatul Culturii din Ploiesti, Sala Unirii si Sala Coloanelor.

Principalele momente ale manifestării sunt:
11.00 – 12.00
Lansare „Dictionar enciclopedic de DIU, de la origini până în prezent”, vol. I si II; Autori: prof. univ. dr. Ionel Closcă, dr. Dumitru Codită; Editura Karta Graphic,

12.00 – 12.45
1. Vernisajul expozitiei de pictură cu tema „Luptăm contra războiului pictând în pace!”. Lucrările sunt realizate de elevi ai unor unităti scolare ploiestene. (prof. coordonator: Dorel Oprescu, prof. Roxana Elena Visan si prof. Luminita Radu). Primii patru elevi ale căror picturi se vor clasa pe locurile 1-4 vor fi premiati.

2. Catalog cu tema: „LUPTĂM CONTRA RĂZBOIULUI PICTÂND ÎN PACE!” (catalogul va cuprinde lucrările prezentate în expozitie).

3. Expozitie de carte cu tema: „Să cunoastem dreptul international umanitar!”

Punct contact: Codită Dumitru, Presedinte ARDUPH, Tel.: 0723343656; Email: coditadumitru@yahoo.fr

Informatii suplimentare:
Legea 177/2013 privind declararea zilei de 14 mai „Ziua dreptului international umanitar” Publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 349 din 13 iunie 2013

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. 1
Se declară ziua de 14 mai Ziua dreptului international umanitar.

Art. 2

(1) În scopul marcării Zilei dreptului international umanitar se organizează, la nivel national sau local, o serie de manifestări cultural-educative si stiintifice, consacrate cunoasterii si promovării dreptului international umanitar.

(2) Autoritătile administratiei publice centrale si locale pot acorda sprijin în vederea organizării si derulării în bune conditii a manifestărilor prevăzute la alin. (1).

Ce este Dreptul International Umanitar (DIU)? La modul general DIU are ca obiectiv promovarea regulilor, care urmăresc evitarea si diminuarea violentelor, a pierderilor de vieti omenesti si a pagubelor materiale fără legătură cu conflictul armat. Aspectul este sugestiv exprimat de Henry Dunant „ … într-o epocă în care se vorbeste atât de mult despre progres si civilizatie, nu este oare imperativ să insistăm civilizat, uman si sincer pentru prevenirea sau, cel putin pentru alinarea ororilor războiului, atât timp cât, din nefericire, nu putem uita războiul?”

Cele mai multe dintre prevederi ale DIU se regăsesc codificate în Conventiile de la Geneva din 1949 si Protocoalele lor aditionale din 1977.

De ce o zi a DIU? Cu toate eforturile omenirea nu a găsit secretul „păcii eterne”. Conflictele continuă să producă omenirii suferinte deosebit de grave. Cei mai afectati sunt copii. Ei sunt victimele nevinovate ale violentelor fizice directe, dar sunt afectati si sub aspectul evolutiei psihice si educative. Importanta si actualitatea problematicii umanitare a reprezentat motivul pentru care unele state au decis să adopte o zi dedicată dreptului international umanitar. România se numără printre acestea.

Care este semnificatia zilei de 14 mai? Conventiile de la Geneva reprezintă tezaurul umanitar al societătii la nivel planetar. La ele sunt parte 195 de state, în timp ce membre ONU sunt 193. România a devenit Înaltă Parte Contractantă la 14 mai 1954. Acesta este argumentul pentru care prin Legea 177/2013, s-a decis să instituie la nivel national „Ziua Dreptului International Umanitar”.

Este meritul Comisiei Nationale de Drept International Umanitar de a fi reusit să promoveze această initiativă legislativă. Demersurile au fost sustinute de ARDUPH, care a lansat cu ocazia marcării a 150 de ani de la înfiintarea Comitetului International al Crucii Rosii la Palatul Parlamentului „Dictionarul enciclopedic de drept international umanitar”, vol. I.

Biroul de presă

Agenda de lucru a Conducerii
pentru 20.03.2018

Comunicate de presă

Ultimele informații adăugate

Legături utile

Sesizați faptele de corupție personalului Ministerului Administrației și Internelor la numărul de telefon
0800806806
linie telefonică gratuită a
Direcției Generale Anticorupție !
Link direct
MESAJ
SIPOCA
DEZVOLTAREA DURABILA ȘI EGALITATEA DE ȘANSE
UNIUNEA EUROPEANĂ
Fondul Social European
GUVERNUL ROMÂNIEI
Ministerul Administrației și Internelor
Inovație în administrație Programul Operațional "Dezvoltarea Capacității Administrative"
Site web integrat sistemului de management al documentelor "SIGEDOC"în cadrul Proiectului "Proceduri simplificate eficiență crescută la nivelul Instituției Prefectului Județului Prahova"Cod SMIS 11193 Proiect finanțat prin FSE/PO DCA
2017